Ιδρυματικό Αποθετήριο
Πολυτεχνείο Κρήτης
EN  |  EL

Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Χώρος μου

Ορυκτολογική και φασματοσκοπική μελέτη χονδριτών μετεωριτών και η σημασία τους στην πιθανή εξόρυξη μεταλλευμάτων από αστεροειδείς.

Simopoulou Myrto

Πλήρης Εγγραφή


URI: http://purl.tuc.gr/dl/dias/167B1145-2B93-44AF-A1AC-F9E72D80D950
Έτος 2024
Τύπος Διπλωματική Εργασία
Άδεια Χρήσης
Λεπτομέρειες
Βιβλιογραφική Αναφορά Μυρτώ Σιμοπούλου, "Ορυκτολογική και φασματοσκοπική μελέτη χονδριτών μετεωριτών και η σημασία τους στην πιθανή εξόρυξη μεταλλευμάτων από αστεροειδείς. ", Διπλωματική Εργασία, Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Πολυτεχνείο Κρήτης, Χανιά, Ελλάς, 2024 https://doi.org/10.26233/heallink.tuc.100151
Εμφανίζεται στις Συλλογές

Περίληψη

Στα πλαίσια της παρούσης διπλωματικής εργασίας, παρουσιάζονται τα δεδομένα πουεξήχθησαν από την ορυκτολογική και φασματοσκοπική μελέτη του μετεωρίτη Slobodka. Ο μετεωρίτης είναι ένας τυπικός χονδρίτης, τύπου L4. Η λεπτή τομή του μετεωρίτη τονίζει τα χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν την πρόσκρουσή του, συμπεριλαμβανομένης της ύπαρξης μιας φλέβας τήξης κρούσης (shock melt vein). Εξ’ όσον γνωρίζουμε, για πρώτη φορά στη βιβλιογραφία και στα πλαίσια της παρούσης, αποδεικνύεται ότι ο μετεωρίτης εμφανίζει στη φλέβα κρούσης ορυκτά υψηλών πιέσεων, που συμπεριλαμβάνει τέσσερις φάσεις πολύμορφων υψηλών πιέσεων (albitic jadeite, majorite, wadsleyite και tuite). Έπειτα από τη μελέτη των χαρακτηριστικών του δείγματος συμπεραίνεται ότι ο μετεωρίτης Slobodka έχει υποστεί σοκ με στάδιο κρούσης S4.

Διαθέσιμα αρχεία

Υπηρεσίες

Στατιστικά