Ιδρυματικό Αποθετήριο
Πολυτεχνείο Κρήτης
EN  |  EL

Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Χώρος μου

Ανάπτυξη συστήματος μέτρησης της αποτελεσματικότητας μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (αξιολόγηση, αυτοαξιολόγηση)

Achillas Dimitrios

Πλήρης Εγγραφή


URI: http://purl.tuc.gr/dl/dias/F09F6554-8987-4FEC-85D8-7E0A0D6F4FAE
Έτος 2015
Τύπος Διπλωματική Εργασία
Άδεια Χρήσης
Λεπτομέρειες
Βιβλιογραφική Αναφορά Δημήτριος Αχίλλας, "Ανάπτυξη συστήματος μέτρησης της αποτελεσματικότητας μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (αξιολόγηση, αυτοαξιολόγηση)", Διπλωματική Εργασία, Σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πολυτεχνείο Κρήτης, Χανιά, Ελλάς, 2015 https://doi.org/10.26233/heallink.tuc.62491
Εμφανίζεται στις Συλλογές

Περίληψη

Η παγκοσμιοποίηση και ο ανταγωνισμός τα τελευταία χρονιά έχουν καταστήσει την αναγκαία την αξιολόγηση των επιχειρήσεων - οργανισμών. Η αξιολόγηση αποτελεί ένα από τους κύριους παράγοντες για το σχεδιασμό της στρατηγικής για την ανάπτυξη της επιχείρησης - οργανισμού. Δύο τρόποι για την αξιολόγηση μιας επιχείρηση - οργανισμού είναι η μέτρηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας. Πολλές φορές η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα συγχέονται. Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι η μέτρηση της αποτελεσματικότητας γίνεται στο αποτέλεσμα ενώ η μέτρηση της αποδοτικότητας γίνεται στο τρόπο που προκύπτει το αποτέλεσμα. Στο τομέα της ενέργειας η αξιολόγηση μπορεί να γίνει στη παραγωγή ενέργειας, στη διανομή και στη κατανάλωση. Στη παραγωγή ενέργειας η αξιολόγηση γίνεται στις μονάδες παραγωγής ενέργειας και συνηθίζεται να αξιολογούνται οι μονάδες με βάση την αποδοτικότητα τους. Στη παρούσα διπλωματική πραγματοποιήθηκε μία αξιολόγηση των πέντε μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου σε ένα διάστημα 7 χρόνων. Για την αξιολόγηση των μονάδων δημιουργήθηκε ένα σύστημα σε περιβάλλον MATLAB το οποίο αξιολογεί και συγκρίνει τις μονάδες. Ο αλγόριθμος είναι βασισμένος στη μέθοδο περιβάλλουσα ανάλυση δεδομένων (DEA). Αυτή η μέθοδος είναι η πιο διαδεδομένη στη μέτρηση αποδοτικότητας μονάδων παραγωγής ενέργειας καθώς είναι μια μέθοδος που επιτρέπει την αξιολόγηση μονάδων που δέχονται πολλαπλές εισόδους και παράγουν πολλαπλές εξόδους. Οι μονάδες αξιολογήθηκαν ως προς την αποδοτικότητα τους με βάση τη παραγωγή ενέργειας και με βάση την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα μιας και οι μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση λιγνίτη της Ελλάδας βρίσκονται στις πρώτες θέσεις ρύπανσης στην Ευρώπη.Τα αποτελέσματα που προέκυψαν εμφανίζουν από τις πέντε μονάδες που αξιολογήθηκαν τις μονάδες 1 και 2 να είναι λιγότερο αποδοτικές σε σχέση με τη μονάδα 5 που είναι σχεδόν αποδοτική κατά τη διάρκεια των 7 χρόνων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η περιβαλλοντική απόδοση των μονάδων καθώς εμφανίζονται να έχουν χαμηλή αποδοτικότητα. Από αυτό προκύπτει το συμπέρασμα ότι για τη βελτίωση των μονάδων ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη μείωση των ρύπων που αποβάλλονται από τις μονάδες κατά τη διαδικασία παραγωγής της ενέργειας.

Διαθέσιμα αρχεία

Υπηρεσίες

Στατιστικά