Ιδρυματικό Αποθετήριο
Πολυτεχνείο Κρήτης
EN  |  EL

Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Χώρος μου

Επανάχρηση υποστέγων της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, ως Σχολή Αεροναυπηγών και Μουσείο.

Kapatsori Maria-Tina

Πλήρης Εγγραφή


URI: http://purl.tuc.gr/dl/dias/C0C7DD5A-D998-426D-B831-0D1D9D0AB34E
Έτος 2019
Τύπος Διπλωματική Εργασία
Άδεια Χρήσης
Λεπτομέρειες
Βιβλιογραφική Αναφορά Μαρία-Τίνα Καπατσώρη, "Επανάχρηση υποστέγων της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, ως Σχολή Αεροναυπηγών και Μουσείο.", Διπλωματική Εργασία, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείο Κρήτης, Χανιά, Ελλάς, 2019 https://doi.org/10.26233/heallink.tuc.84145
Εμφανίζεται στις Συλλογές

Περίληψη

Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά τον χώρο του πρώην Αεροδρομίου Αττικής, του Ελληνικού, και πιο συγκεκριμένα την περιοχή Χασάνι. Η εργασία πραγματεύεται την διατήρηση 3 υπαρχόντων υποστέγων (Hangars) της Πολεμικής Αεροπορίας στην παραπάνω περιοχή που στην περίοδο λειτουργίας του Αεροδρομίου χρησιμοποιούνταν ως χώροι σταύθμευσης και συντήρησης αεροσκαφών. Σήμερα τα κτίρια αυτά δεν έχουν καμία χρήση, μετά τη μεταφορά του αεροδρομίου, και δεν έχουν μελετηθεί στα προτεινόμενα σχέδια ανάπλασης. Η πρόταση βασίζεται στην αξιολόγηση διατήρησης των υποστέγων διότι αποτελούν ειδικές κατασκευές ιδιαίτερης στατικής σημασίας με ιδιαίτερα βιομηχανικά και τεχνικά χαρακτηριστικά και είναι σημαντικά για τη μελέτη της ιστορίας της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. (ΦΕΚ 2009). Προτείνεται λοιπόν, η επανάχρησή τους ως Σχολή Αεροναυπηγών, Μουσείο Ιστορίας της περιοχής του Ελληνικού ως πρώην αεροδρόμιο και Μουσείο αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, δεδομένου ότι και στο προτεινόμενο σχέδιο ανάπλασης η περιοχή Χασάνι προβλέπεται ως χώρος εκπαίδευσης, έρευνας και επιχειρηματικότητας. Η πρόταση έχει ως άξονες αφενός την επανάχρηση των υποστέγων με σεβασμό στην διατήρηση του σκελετού των υπάρχοντων κτισμάτων και αφετέρου στην επαναδιαμόρφωση των όψεων και κατόψεων. Στόχος είναι η σύνδεση των υποστέγων μεταξύ τους και με τον αστικό ιστό, με την δημιουργία προσβάσεων στο χώρο μελέτης, πράσινων χώρων και χώρων εκτόνωσης, εγκαταστάσεις υπαίθριων δραστηριοτήτων για την αξιοποίηση του περιβάλλοντα χώρου και μιας υπέργειας διαδρομής, καθώς και «περιπλανήσεις» για πεζό και ποδηλάτη. Το ενδιαφέρον ωστόσο επικεντρώνεται στο 2ο υπόστεγο όπου φιλοξενεί τόσο τη Σχολή Αεροναυπηγών όσο και πιο δημόσιες χρήσεις όπως Βιβλιοθήκη, Εστιατόριο – Καφέ και Αμφιθέατρο.

Διαθέσιμα αρχεία

Υπηρεσίες

Στατιστικά