Ιδρυματικό Αποθετήριο
Πολυτεχνείο Κρήτης
EN  |  EL

Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Χώρος μου

Από το αστικό κενό στο αστικό κοινό | με βάση τη συνταγή θεωρίας του Μισέλ ντε Σερτώ "κόβετε γύρω γύρω, γυρίζετε ανάποδα"

Liontaki Maria-Zacharenia

Πλήρης Εγγραφή


URI: http://purl.tuc.gr/dl/dias/C675A55C-39F1-4D82-B715-719A66ACC20A
Έτος 2020
Τύπος Ερευνητική Εργασία
Άδεια Χρήσης
Λεπτομέρειες
Βιβλιογραφική Αναφορά Μαρία-Ζαχαρένια Λιοντάκη, "Από το αστικό κενό στο αστικό κοινό | με βάση τη συνταγή θεωρίας του Μισέλ ντε Σερτώ "κόβετε γύρω γύρω, γυρίζετε ανάποδα"", Ερευνητική Εργασία, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείο Κρήτης, Χανιά, Ελλάς, 2020 https://doi.org/10.26233/heallink.tuc.86621
Εμφανίζεται στις Συλλογές

Περίληψη

Η παρούσα εργασία αποτελεί μία κοντινή μάτια στη ζωή και ταυτόχρονα μία μακρινή, ίσως θολή χαρτογράφηση της θεωρίας γύρω από τα αστικά κενά. Τα αστικά κενά υπήρξαν για μένα χώροι που αντιλαμβανόμουν πάντα ως έργα τέχνης της ζωής του ανθρώπου της πόλης. Όταν λέμε αστικό κενό εννοούμε ταυτόχρονα κενό στο χώρο, τη μνήμη και τη δράση του ανθρώπου. Έτσι η παρούσα εργασία προσπαθεί να ανατρέξει σε χώρους, εργαλεία και τρόπους που τέτοια κενά μετουσιώθηκαν σε δημόσιο πεδίο τόσο στην πραγματική ζωή, όσο και στη θεωρία. Στην πορεία αυτή επιλέχθηκε να αναλυθεί και το παράδειγμα της πρωτοβουλίας γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου στη Θεσσαλονίκη. Για να επιτευχθεί η πλήρης ανάλυση των δυναμικών του παραδείγματος χρησιμοποιήθηκε η συνταγή θεωρίας του Μισέλ ντε Σερτώ “κόβετε γύρω, γύρω και γυρίζετε ανάποδα”. Τέλος επιστρέφουμε στους βασικούς πόλους της εργασίας και αναλογιζόμαστε τη δυναμική του κενού, αλλά και του σύγχρονου ανθρώπου που το μετουσίωσε σε κοινό.

Διαθέσιμα αρχεία

Υπηρεσίες

Στατιστικά