Ιδρυματικό Αποθετήριο
Πολυτεχνείο Κρήτης
EN  |  EL

Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Χώρος μου

Συν-κατοικώντας στο Μεταξουργείο: Μετατροπή πρώην κτιρίου ΙΚΑ σε κτίριο συλλογικής κατοίκησης και ενεργοποίηση του αιθρίου του παρακείμενου κτιρίου “ChinaTown”

Rousaki Athanasia, Chouliara Anastasia

Πλήρης Εγγραφή


URI: http://purl.tuc.gr/dl/dias/6A24B729-3A07-4CDC-8265-E45EBD24214E
Έτος 2021
Τύπος Διπλωματική Εργασία
Άδεια Χρήσης
Λεπτομέρειες
Βιβλιογραφική Αναφορά Αθανασία Ρουσάκη, Αναστασία Χουλιαρά, "Συν-κατοικώντας στο Μεταξουργείο: Μετατροπή πρώην κτιρίου ΙΚΑ σε κτίριο συλλογικής κατοίκησης και ενεργοποίηση του αιθρίου του παρακείμενου κτιρίου “ChinaTown”, Διπλωματική Εργασία, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείο Κρήτης, Χανιά, Ελ https://doi.org/10.26233/heallink.tuc.89572
Εμφανίζεται στις Συλλογές

Περίληψη

Το κέντρο της Αθήνας χτίστηκε τη μεταπολεμική περίοδο του 60’-70’, με σκοπό να ανταποκριθεί σε ένα μεγάλο κύμα εσωτερικής μετανάστευσης, χωρίς γενικό σχέδιο, με κύρια τυπολογία κτιρίου την πολυκατοικία της αντιπαροχής. Η πυκνή δόμηση και η υπερεκμετάλλευση του αστικού χώρου, που χαρακτήρισαν την εποχή, σε συνδυασμό με τον υπερπληθυσμό, οδήγησαν στην εγκατάλειψη του κέντρου για τα προάστια.Δημόσιοι χώροι και κτίρια υπηρεσιών και γραφείων παραμένουν μέχρι σήμερα σε λειτουργική αδράνεια αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν τις μεταβαλλόμενες κοινωνικές ανάγκες στέγασης. Η επανάχρηση των υπαρχόντων κτιρίων, η επανοικειοποίηση των παλαιών κελυφών, και η δημιουργία νέων εναλλακτικών χρήσεων στα άδεια ισόγεια καταστήματα, μπορούν να επανοηματοδοτήσουν τους κενούς αυτούς χώρους, ενσωματώνοντας τους στον αστικό ιστό ως οργανικά τμήματα της γειτονιάς και της πόλης. Η παρούσα διπλωματική εργασία λαμβάνει ως κενούς χώρους ή χώρους που βρίσκονται σε εκκρεμότητα νοήματος, το πρώην ΙΚΑ του Μεταξουργείου και το εσωτερικό του ισογείου του διπλανού τετραγώνου, όπου στεγάζεται το ChinaTown (πρώην ορφανοτροφείο Χατζηκώστα). Το ΙΚΑ που εγκαταλείφθηκε το 1998, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο ως δείγμα μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής. Στο διπλανό τετράγωνο, συναντώνται χρήσεις κατοικίας, εμπορίου και γραφείων, ενώ το εσωτερικό του αιθρίου του παραμένει κενό και ανενεργό με κλειστές όψεις και άδειες αποθήκες. Με σκοπό την ενεργοποίηση των χώρων αυτών, προτείνεται η ενοποίηση τους στο επίπεδο του ισογείου με νέες δημόσιες χρήσεις και χρήσεις κλίμακας γειτονιάς. Παράλληλα, προτείνεται η επανάχρηση και η μετατροπή του κελύφους του ΙΚΑ σε κτίριο συλλογικής κατοίκησης ή συν-κατοίκησης, με κοινόχρηστους χώρους, οι οποίοι θα απευθύνονται στο σύνολο των κατοίκων.

Διαθέσιμα αρχεία

Υπηρεσίες

Στατιστικά