Ιδρυματικό Αποθετήριο
Πολυτεχνείο Κρήτης
EN  |  EL

Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Χώρος μου

Ανάλυση μαγνητοεγκεφαλογραφήματος σε παιδιά με αναγνωστικές δυσκολίες με χρήση ρεαλιστικών μοντέλων κεφαλής και μηχανικής μάθησης.

Dourida Maria-Aikaterini

Πλήρης Εγγραφή


URI: http://purl.tuc.gr/dl/dias/377C8AB5-DB8B-4022-90FC-D711DAA126CB
Έτος 2024
Τύπος Διπλωματική Εργασία
Άδεια Χρήσης
Λεπτομέρειες
Βιβλιογραφική Αναφορά Μαρία-Αικατερίνη Δουρίδα, "Ανάλυση μαγνητοεγκεφαλογραφήματος σε παιδιά με αναγνωστικές δυσκολίες με χρήση ρεαλιστικών μοντέλων κεφαλής και μηχανικής μάθησης.", Διπλωματική Εργασία, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πολυτεχνείο Κρήτης, Χανιά, Ελλάς, 2024 https://doi.org/10.26233/heallink.tuc.100268
Εμφανίζεται στις Συλλογές

Περίληψη

Οι Δυσκολίες στην Ανάγνωση είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος μαθησιακής δυσκολίας, οι οποίες εμφανίζονται συχνά σε νεαρή ηλικία. Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται αφορούν ελλείψεις στην κατανόηση και ανάγνωση κειμένων, στην αποκωδικοποίηση των λέξεων, στην ορθογραφία και στη φωνολογία. Η Μαγνητοεγκεφαλογραφία (MEG) είναι μια νευροεικονική τεχνική που απαθανατίζει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου με ακρίβεια χιλιοστών του δευτερολέπτου. Η ανάλυση των πηγών των καταγεγραμμένων σημάτων MEG μπορεί να παρέχει μια ακριβή εκτίμηση της υποκείμενης δραστηριότητας του εγκεφάλου, χωρίς να επηρεάζεται από τις επιδράσεις της αγωγιμότητας μεταξύ των ιστών. Έτσι δημιουργείται μια κατάλληλη βάση για τη μελέτη των μοτίβων της λειτουργικής συνδεσιμότητας του εγκεφάλου. Σε αυτή τη διπλωματική, μέσα από την ανάλυση των, καταγεγραμμένων σε κατάσταση ηρεμίας, σημάτων MEG από 40 παιδιά υγιή(NI) και 26 παιδιά με δυσκολίες στην ανάγνωση (RD), εκτιμώνται οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ περιοχών του εγκεφάλου σε προσεγγίσεις εσωτερικής, ενδιάμεσης και την κυρίαρχης συχνότητας, με τελικό σκοπό την επιτυχή κατηγοριοποίηση των ατόμων μεταξύ των ομάδων NI και RD. Αρχικά, γίνεται ο εντοπισμός των πηγών, χρησιμοποιώντας τεχνικές beamforming και χρήση ρεαλιστικού μοντέλου κεφαλής. Στην συνέχεια, με τη χρήση μετρικών συγχρονισμού φάσης, εκτιμώνται οι αλληλεπιδράσεις των πηγών σε εσωτερική και ενδιάμεση συχνότητα σε μεταβλητό χρόνο. Εκτιμάται επίσης, η κυρίαρχη συχνότητα για να αποκαλυφθεί περαιτέρω η μέγιστη αλληλεπίδραση των πηγών. Τέλος, κατασκευάζονται οι συμβολικές χρονοσειρές και υπολογίζεται ο δείκτης πολυπλοκότητάς του δικτύου. Πραγματοποιείται σύγκριση των προσεγγίσεων Ενδιάμεσης, Εσωτερικής και Κυρίαρχης συχνότητας, αναλύοντας τα εγκεφαλικά δίκτυα σε όλες τις περιοχές του εγκεφάλου, καθώς και στις καταστάσεις λειτουργικής συνδεσιμότητας(fcmstates). Από τα αποτελέσματα, φαίνεται ότι η κυρίαρχη συχνότητα (δ-β) παρέχει μια πιο ακριβή απεικόνιση των διαφορών μεταξύ των ομάδων σε όλες τις περιοχές του εγκεφάλου και τις καταστάσεις. Με τη χρήση αλγορίθμων μηχανικής μάθησης K-Κοντινότεροι Γείτονες (κ-ΝΝ) και Μηχανών Διανυσμάτων Υποστήριξης (SVM) στην κυρίαρχη συχνότητα, παρατηρείται υψηλή απόδοση κατηγοριοποίησης (Ακρίβεια > 96%). Επιτυγχάνεται επίσης υψηλή ακρίβεια κατηγοριοποίησης σε όλες τις εξεταζόμενες μετρικές συγχρονισμού φάσης. Η παρούσα διπλωματική θέτει έτσι τις βάσεις για μελλοντικά μη επεμβατικά συστήματα διάγνωσης, για την ανίχνευση δυσκολιών στην ανάγνωση στην παιδική ηλικία.

Διαθέσιμα αρχεία

Υπηρεσίες

Στατιστικά