Ιδρυματικό Αποθετήριο
Πολυτεχνείο Κρήτης
EN  |  EL

Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Χώρος μου

Χρονικός προγραμματισμός και κοστολόγηση έργου κατασκευής μονάδας βιοαερίου σε κτηνοτροφική μονάδα για ευέλικτη ηλεκτρο-παραγωγή.

Gratsonis Aristeidis

Πλήρης Εγγραφή


URI: http://purl.tuc.gr/dl/dias/A49C7CAF-45BC-4F86-A3DF-7A62589795E0
Έτος 2024
Τύπος Διπλωματική Εργασία
Άδεια Χρήσης
Λεπτομέρειες
Βιβλιογραφική Αναφορά Αριστείιδης Γρατσώνης, "Χρονικός προγραμματισμός και κοστολόγηση έργου κατασκευής μονάδας βιοαερίου σε κτηνοτροφική μονάδα για ευέλικτη ηλεκτρο-παραγωγή.", Διπλωματική Εργασία, Σχολή Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης, Χανιά, Ελλάς, 2024 https://doi.org/10.26233/heallink.tuc.100328
Εμφανίζεται στις Συλλογές

Περίληψη

Η παρούσα διατριβή εξετάζει την κρίσιμη πτυχή της διαχείρισης χρόνου στην κατασκευή εγκατάστασης παραγωγής βιοαερίου. Το βιοαέριο ως κύρια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην κάλυψη ενεργειακών αναγκών αλλά και στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων, σε μια εποχή όπου η κλιματική κρίση και η κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών αποτελούν πρόκληση. Η αποτελεσματική κατασκευή και διαχείριση των εγκαταστάσεων παραγωγής βιοαερίου είναι επομένως κρίσιμη για την επίτευξη των στόχων αυτών.Στην παρούσα μελέτη γίνεται χρήση δύο μεθόδων χρονικού προγραμματισμού, της CPM (Critical path method) και της PERT (Program Evaluation Review Technique) για τον χρονικό προγραμματισμό του προτεινόμενου έργου κατασκευής μονάδας παραγωγής βιοαερίου 240KW στην επαρχεία Uhrusk της Πολωνίας σε κανονικές συνθήκες, αλλά και σε συνθήκες αβεβαιότητας. Η μονάδα στοχεύει στην αξιοποίηση ζωικών αποβλήτων της περιοχής, και πιο συγκεκριμένα της πανεπιστημιακής φάρμας στο Uhrusk, με δυνατότητα ευέλικτης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της αποθήκευσης του παραγόμενου βιοαερίου. Αρχικά, για το θεωρητικό τμήμα της έρευνας, έγινε εκτενής βιβλιογραφική ανασκόπηση για τις μεθόδους χρονικού προγραμματισμού, τη διαχείριση έργων, τη διεργασία της αναερόβιας χώνευσης, τις διαφορετικές μεθόδους επεξεργασίας αποβλήτων και την αναγκαιότητα έργων που στοχεύουν στη βιωσιμότητα και την αειφόρο ανάπτυξη. Το ερευνητικό μέρος της έρευνας, περιέχει τη δικτυακή ανάλυση και τις δύο μεθοδολογίες χρονικού προγραμματισμού CPM και PERT, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για την πραγματοποίηση της χρονικής διαχείρισης της διαδικασίας κατασκευής του έργου που αποτελείται από 75 δραστηριότητες. Οι δραστηριότητες αυτές αφορούν στην κατασκευή, την εύρεση και εκπαίδευση του προσωπικού, τα διαδικαστικά και τα οικονομικά ζητήματα, ενώ η πιθανή διάρκεια της κάθε διεργασίας δόθηκε από εταιρία υλοποίησης παρόμοιων έργων.Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκαν οι κατάλληλοι υπολογισμοί στο πρόγραμμα excel, σύμφωνα με τους οποίους βρέθηκε ότι, όσον αφορά τη μέθοδο CPM, η ελάχιστη διάρκεια ολοκλήρωσης προσδιορίστηκε στις 97 εβδομάδες, ενώ αναφορικά με τη μέθοδο PERT, στις 113,5 εβδομάδες. Έπειτα, από το χρονικό διάστημα που έδωσε η μέθοδος PERT υπολογίστηκε, με τη χρήση κανονικής κατανομής, η πιθανότητα ολοκλήρωσης του έργου εντός 113,5 ± 10 εβδομάδων.Εν κατακλείδι, πραγματοποιήθηκε ο σχολιασμός και η παράθεση των συμπερασμάτων της μελέτης. Λαμβάνοντας υπόψη την ανάλυση αλλά και τα αποτελέσματα της μελέτης περίπτωσης η έρευνα αυτή επιχειρεί να εμπλουτίσει την ήδη υπάρχουσα βιβλιογραφία και στοχεύει να παράσχει την τεχνογνωσία για τη βελτιστοποίηση και την ανάπτυξη παρόμοιων δομών παραγωγής βιοαερίου.

Διαθέσιμα αρχεία

Υπηρεσίες

Στατιστικά