Το έργο με τίτλο Η χρήση ανομοιογενούς προέλευσης χωρικών δεδομένων στην κατασκευή τρισδιάστατων γεωλογικών μοντέλων από τον/τους δημιουργό/ούς Manoutsoglou Emmanouil, Karantzi Katerina, Panagopoulos Georgios, Kirkimtzi ,I, Bizoura Aikaterini διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές
Βιβλιογραφική Αναφορά
G. Panagopoulos, E. Bizoura ,I. Kirkimtzi, E. Karanzi , E. Manoutsoglou ," Η χρήση ανομοιογενούς προέλευσης χωρικών δεδομένων στην κατασκευή τρισδιάστατων γεωλογικών μοντέλων," Στο 12ο Εθνικό Συνέδριο Χαρτογραφίας - Χαρτογραφία & Χωρική Πληροφορία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,2012.pp.279-286.
Η τρισδιάστατη γεωλογική μοντελοποίηση χρησιμοποιείται ευρέως σε θέματα προ-στασίας περιβάλλοντος, ανίχνευσης, εντοπισμού και εκμετάλλευσης ορυκτών πόρων. Ηκατασκευή τους βασίζεται σε πλήθος διαφορετικών χωρικών δεδομένων, η ανομοιογέ-νεια και η αξιοπιστία των οποίων αποτελούν το κύριο πρόβλημα. Η ανομοιογένεια οφεί-λεται στη διαφορετική φύση των δεδομένων, στη διαφορετική χρονική περίοδο που συλ-λέχθηκαν καθώς και σε θέματα υποκειμενικότητας που υπεισέρχονται κατά τη διαδικασίαπαραγωγής και ερμηνεία τους. Η ανάπτυξη μιας ενιαίας βάσης σε τοπική και ευρύτερηκλίμακα που φιλοξενεί το σύνολο των δεδομένων προς χρήση, κρίνεται αναγκαία προ-κειμένου να ξεπεραστούν τέτοιου είδους προβλήματα. Κάτι τέτοιο απαιτεί στις περισσό-τερες των περιπτώσεων τροποποίηση αρχικών δεδομένων, σύμφωνα με ένα ενιαίο πλαί-σιο, ή/και γενικώς αποδεκτών κανόνων. Η χρήση εξειδικευμένων λογισμικών βοηθά σεαυτήν την κατεύθυνση. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων χρήσης λογισμικών πακέτων συ-γκαταλέγεται η δυνατότητα γρήγορης-αυτόματης απεικόνισης από κάθε προσανατολισμόόψης του γεωλογικού μοντέλου, υπολογισμών και εκτίμησης όγκων ή/και η δυνατότηταεμπλουτισμού και επικαιροποίησης των δεδομένων. Στα μειονεκτήματα μπορούν ναπροσμετρηθούν η προσβασιμότητα και η ευκολία χρήσης των λογισμικών καθώς και ταπροβλήματα διαλειτουργικότητας στις περιπτώσεις που απαιτείται η χρήση περισσότε-ρων του ενός λογισμικών αλλά και πέραν του ενός, εξειδικευμένου χρήστη.