Ιδρυματικό Αποθετήριο
Πολυτεχνείο Κρήτης
EN  |  EL

Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Χώρος μου

Διαβάζω, αφουγκράζομαι, βιώνω την πόλη. Μια "οπτικοακουστική ανάλυση" του αστικού ιστού, μετά από περιήγηση σε κεντρικό δρόμο του Ρεθύμνου (Οδός Σταμαθιουδάκη, Κουμπές)

Tzagarakis Dimitrios, Mantzanas-Oikonomakis Konstantinos

Πλήρης Εγγραφή


URI: http://purl.tuc.gr/dl/dias/E48D6650-DD99-428A-B2E0-A36B312A421E
Έτος 2016
Τύπος Ερευνητική Εργασία
Άδεια Χρήσης
Λεπτομέρειες
Βιβλιογραφική Αναφορά Δημήτριος Τζαγκαράκης, Κωνσταντίνος Μαντζανάς-Οικονομάκης, "Διαβάζω, αφουγκράζομαι, βιώνω την πόλη. Μια "οπτικοακουστική ανάλυση" του αστικού ιστού, μετά από περιήγηση σε κεντρικό δρόμο του Ρεθύμνου (Οδός Σταμαθιουδάκη, Κουμπές)", Ερευνητική Εργασία, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών https://doi.org/10.26233/heallink.tuc.66307
Εμφανίζεται στις Συλλογές

Περίληψη

Η παρούσα ερευνητική εργασία έχει ως σκοπό της την μελέτη του αστικού ιστού και την ανάλυση του, σε σχέση με τις δύο κυριότερες αισθήσεις του ανθρώπινου εγκεφάλου, την όραση και την ακοή. Ο συνδυασμός των οπτικών και ακουστικών ερεθισμάτων που αφομοιώνονται απο τον παρατηρητή, οδηγεί τελικά στο βίωμα του αστικού ιστού. Αυτή η διαδικασία γίνεται ακόμα πιο έντονη σε συγκεκριμένα σημεία ενδιαφέροντος ή αναφοράς μέσα στο αστικό τοπίο. Η ύπαρξη τέτοιων σημείων, βοηθάει τον κάθε περιπλανητή στο να αναγνώσει την πόλη και τελικά να την αξιολογήσει, με βάση την ψυχολογική κατάσταση στην οποία κάθε φορά βρίσκεται. Μία επιπλέον παράμετρος που έχει επίπτωση στο βίωμα του αστικού ιστού, είναι οι πιθανές αστικές μεταβολές που συμβαίνουν στη διάρκεια του χρόνου και γίνονται αντιληπτές από τους εκάστοτε χρήστες.Οι παραπάνω θεωρητικές προσεγγίσεις θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για την μελέτη τμήματος της πόλης του Ρεθύμνου, (Οδός Σταμαθιουδάκη, Παραλία Κουμπέ). Η συγκεκριμένη αστική ανάλυση θα περιέχει διαγράμματα σχετικά με τα οπτικά και ακουστικά χαρακτηριστικά της περιοχής, τα σημεία ενδιαφέροντος ή αναφοράς που υπάρχουν σε αυτήν και τον τρόπο με τον οποίo μπορεί να δεχθεί αστικές μεταβολές. Η ανάλυση σε τελική φάση, θα οδηγήσει σε μία αξιολόγηση της περιοχής, η οποία θα σχετίζεται με την ψυχολογική κατάσταση του κάθε περιπλανητή που κινείται μέσα σε αυτήν.

Διαθέσιμα αρχεία

Υπηρεσίες

Στατιστικά