Ιδρυματικό Αποθετήριο
Πολυτεχνείο Κρήτης
EN  |  EL

Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Χώρος μου

Συνομιλώντας με τις συνέχειες και τις ασυνέχειες της κρητικής υπαίθρου. Τοπιακές επεμβάσεις και δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης και προώθησης της παραδοσιακής υφαντικής τέχνης στον Τζιβαρά.

Lappa Dionysia-Styliani

Πλήρης Εγγραφή


URI: http://purl.tuc.gr/dl/dias/E003E0D4-076C-4593-9CA9-C9A4145461A2
Έτος 2020
Τύπος Διπλωματική Εργασία
Άδεια Χρήσης
Λεπτομέρειες
Βιβλιογραφική Αναφορά Διονυσίια-Στυλιανή Λάππα, "Συνομιλώντας με τις συνέχειες και τις ασυνέχειες της κρητικής υπαίθρου. Τοπιακές επεμβάσεις και δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης και προώθησης της παραδοσιακής υφαντικής τέχνης στον Τζιβαρά.", Διπλωματική Εργασία, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχ https://doi.org/10.26233/heallink.tuc.87111
Εμφανίζεται στις Συλλογές

Περίληψη

Η παρούσα διπλωματική εργασία λαμβάνει χώρα στον οικισμό Τζιβαρά, ο οποίος βρίσκεται στον Αποκορώνα Χανίων, σε υψόμετρο 100- 120 μέτρα. Ο οικισμός διαμορφώνεται σύμφωνα με το φυσικό ανάγλυφο, με θέαση βόρεια προς τη θάλασσα ενώ νότια περικλείεται από τρείς λόφους, ένα φυσικό τείχος το οποίο συνθέτει την ευρύτερη αντιληπτική ενότητα του Τζιβαρά. Σκοπός της εργασίας είναι η αναζωογόνηση ενός οικισμού της κρητικής υπαίθρου μέσω της δημιουργίας δομών, οι οποίες θα λειτουργούν όλο το χρόνο. Αξιόλογα χαρακτηριστικά του οικιστικού πλέγματος αποτελούν η οχυρωματική διάταξη και η παρακείμενη αφετηρία μιας κυκλικής φυσιολατρικής διαδρομής. Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο οικισμός σχετίζεται με την έλλειψη χρήσεων άρα και χρηστών. Επιπροσθέτως η τουριστική δραστηριότητα (οικοδόμηση εξοχικών κατοικιών (villas) περιφερειακά του οικισμού) συντελεί στην αλλοίωση τόσο της ταυτότητάς του όσο και του τοπίου. Με βασικό εργαλείο ανάλυσης την επιτόπια έρευνα, προτείνονται δύο παρεμβάσεις, μια τοπιακή και μια κτιριακή. Η τοπιακή επέμβαση επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τη σχέση οικισμού-μονοπατιού ενεργοποιώντας περιφερειακά σημεία του. Η δεύτερη επέμβαση αφορά τη δημιουργία ενός κτιρίου με στόχο τόσο τη προσέλκυση νέων χρηστών όσο και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και της ταυτότητας του τόπου. Η πρόταση συνδέει τις λειτουργίες του πολιτισμού και της εκπαίδευσης με τη ίδρυση μιας σχολής εκμάθησης της παραδοσιακής κρητικής τέχνης της δαντέλας (κοπανέλι).

Διαθέσιμα αρχεία

Υπηρεσίες

Στατιστικά