Ιδρυματικό Αποθετήριο
Πολυτεχνείο Κρήτης
EN  |  EL

Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Χώρος μου

Προστασία, ανάδειξη και διαχείριση των αρχαιοτήτων της Ολυμπίας από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, με βάση το υλικό του αρχείου της (Από τον 19ο αιώνα έως το 1950)

Giannouli Stavroula

Πλήρης Εγγραφή


URI: http://purl.tuc.gr/dl/dias/C5A9FDBF-C6FD-4A64-8D5A-562B8D5CD22C
Έτος 2021
Τύπος Διδακτορική Διατριβή
Άδεια Χρήσης
Λεπτομέρειες
Βιβλιογραφική Αναφορά Σταυρούλα Γιαννούλη, "Προστασία, ανάδειξη και διαχείριση των αρχαιοτήτων της Ολυμπίας από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, με βάση το υλικό του αρχείου της (Από τον 19ο αιώνα έως το 1950)", Διδακτορική Διατριβή, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείο Κρήτης, Χανιά, Ελλάς, 2021 https://doi.org/10.26233/heallink.tuc.90231
Εμφανίζεται στις Συλλογές

Περίληψη

Η παρούσα μελέτη αφορά στην Ολυμπία, ενός από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο Ιερό της αρχαιότητας, επίκεντρο, σήμερα, μιας από τις σπουδαιότερες ανασκαφικές έρευνες στην Ελλάδα και μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές θέσεις, παγκοσμίως . Θέμα της μελέτης είναι η προστασία, ανάδειξη και διαχείριση των αρχαιοτήτων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, με βάση το υλικό του αρχείου της.Η μελέτη διαρθρώνεται σε δύο άξονες, χρονολογικό και θεματικό. Χρονολογικά, εκτείνεται από τον 19ο αιώνα έως τα μέσα του 20ου. , ενώ τα θέματα που πραγματεύεται δίνουν σημαντικές πληροφορίες για το έργο της Υπηρεσίας κατά την περίοδο των πρώτων γερμανικών ανασκαφών, την ίδρυση και λειτουργία του Σύγγρειου, του πρώτου αρχαιολογικού Μουσείου της Ολυμπίας, την προστασία του αρχαιολογικού χώρου και του ευρύτερου φυσικού του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση του ζητήματος της αρχαιοκαπηλίας. Ενδιαφέρον ζήτημα αποτελεί η συμβολή των αρχαιοτήτων της στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Τέλος, σημαντικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν, ως προς την προσφορά της Υπηρεσίας στην προστασία και διαφύλαξη των αρχαιοτήτων τη δεκαετία του 1940, της Κατοχής και του Εμφυλίου.Η προσφορά της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας αποδεικνύεται σημαντική και επιτυχημένη, παρά τα προβλήματα, τα λάθη, τις παραλείψεις, την έλλειψη συγκροτημένης πολιτικής, τις δύσκολες ιστορικές συγκυρίες, τις παθογένειες του Κράτους και της ίδιας της Υπηρεσίας. Η διαχείριση των αρχαιοτήτων της Ολυμπίας επηρεάζεται από πολλούς, ετερογενείς παράγοντες, οι οποίοι την καθιστούν ζήτημα σύνθετο και πολύπλοκο, ενώ οι ίδιες οι αρχαιότητες έχουν επενδυθεί ιδεολογικά με νοήματα, τα οποία τους έχουν προσδώσει βαθύτερες προεκτάσεις. Η προσέγγιση αυτών των παραμέτρων, οι οποίες ξεφεύγουν από το στενό πλαίσιο της επιστήμης, οδηγεί στη σύγχρονη εποχή, συμβάλλοντας στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των αρχαιοτήτων στο μέλλον και την πληρέστερη κατανόηση της σχέσης του πολιτιστικού αγαθού με τον άνθρωπο. Ιδιαίτερα σήμερα, εποχή της μετανεωτερικότητας και της παγκοσμιοποίησης, το ζήτημα αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς οι κοινωνίες και τα κράτη αλλάζουν σε όλο τον κόσμο, ενώ ζητήματα όπως η εθνική κουλτούρα και ο εθνικισμός επανέρχονται στο προσκήνιο, κάτω από νέες συνθήκες, θέτοντας νέα ερωτήματα και προβληματισμούς.

Διαθέσιμα αρχεία

Υπηρεσίες

Στατιστικά