Ιδρυματικό Αποθετήριο
Πολυτεχνείο Κρήτης
EN  |  EL

Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Χώρος μου

Γεωφυσική διασκόπηση στο οροπέδιο του Ομαλού, Ν. Χανίων

Manoutsoglou Emmanouil, Spanoudakis Nikolaos, Oikonomou Nikolaos, Andronikidis Nikolaos, Vafeidis Antonios, Koukadaki M., Hamdan Hamdan, Kritikakis Georgios

Πλήρης Εγγραφή


URI: http://purl.tuc.gr/dl/dias/DB4A8172-F4FE-4D8B-B7D0-E8DC0D6399E9
Έτος 2004
Τύπος Πλήρης Δημοσίευση σε Συνέδριο
Άδεια Χρήσης
Λεπτομέρειες
Βιβλιογραφική Αναφορά Α. Βαφείδης, Ε. Μανούτσογλου, H. Hamdan, Ν. Ανδρονικίδης, Μ. Κουκαδάκη, Γ. Κρητικάκης, Ν. Οικονόμου, και Ν. Σπανουδάκης, "Γεωφυσική διασκόπηση στο οροπέδιο του Ομαλού, Ν. Χανίων," στο 10ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, Απρίλιος 2004, σσ. 1204-1213.
Εμφανίζεται στις Συλλογές

Περίληψη

Εξετάζονται και συγκρίνονται τα προκαταρκτικά αποτελέσματα γεωφυσικής διασκόπησης πουπραγματοποιήθηκε στο οροπέδιο του Ομαλού στο νομό Χανίων, Κρήτης. Η γεωφυσική έρευνα πε-ριελάμβανε μετρήσεις ηλεκτρικής τομογραφίας, ηλεκτρικής χαρτογράφησης, σεισμικής διάθλασης,γεωραντάρ, VLF, κινούμενου πομπού-δέκτη και τέλος βαρυτικής χαρτογράφησης. Στόχος της συ-γκεκριμένης μελέτης είναι η σύγκριση των αποτελεσμάτων των διαφόρων μεθοδολογιών που χρη-σιμοποιούνται για τον εντοπισμό και την απεικόνιση των καρστικών μορφών που συναντώνται στηνπεριοχή. Στην παρούσα μελέτη επομένως δίνεται έμφαση στη χρησιμότητα των γεωφυσικών μεθό-δων στον εντοπισμό καρστικών δομών. Η επεξεργασία των δεδομένων επιτρέπει την αναγνώρισητριών γεωηλεκτρικών στρωμάτων που συνιστούν το γεωλογικό υπόβαθρο. Πρόκειται για το πρώτοστρώμα πολύ υψηλών ειδικών ηλεκτρικών αντιστάσεων, το οποίο χαρακτηρίζεται ως αλλουβιακές /διλλουβιακές αποθέσεις. Το δεύτερο στρώμα μειωμένων ηλεκτρικών αντιστάσεων που κατά κύριολόγο αντικατοπτρίζει την ύπαρξη μαργών και τέλος το τρίτο γεωηλεκτρικό στρώμα, το οποίο με τησειρά του οριοθετεί το ανθρακικό υπόβαθρο της περιοχής μελέτης. Ο συνδυασμός όλων των γεω-φυσικών μεθόδων συγκλίνει στο ίδιο συμπέρασμα σχετικά με το πάχος των υπερκείμενων σχημα-τισμών του ανθρακικού υποβάθρου, το μέγιστο πάχος των οποίων είναι περίπου 115 m. Επίσηςστο ανθρακικό υπόβαθρο εντοπίστηκαν δολίνες και καρστικά έγκοιλα σε ένα τμήμα του οροπεδίουτου Ομαλού, όπου και πραγματοποιήθηκε η γεωφυσική διασκόπηση.

Διαθέσιμα αρχεία

Υπηρεσίες

Στατιστικά