Ιδρυματικό Αποθετήριο
Πολυτεχνείο Κρήτης
EN  |  EL

Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Χώρος μου

Σχεδιασμός και προκαταρκτική αξιολόγηση υβριδικού φωτοβολταϊκού/θερμικού συστήματος με αξιοποίηση υλικών αλλαγής φάσης (PVPCM-T)

Pappa Maria-Rika

Πλήρης Εγγραφή


URI: http://purl.tuc.gr/dl/dias/F86C689D-794B-491C-BB98-60ED5C67FA6E
Έτος 2024
Τύπος Διπλωματική Εργασία
Άδεια Χρήσης
Λεπτομέρειες
Βιβλιογραφική Αναφορά Μαρία-Ρίκα Παππά, "Σχεδιασμός και προκαταρκτική αξιολόγηση υβριδικού φωτοβολταϊκού/θερμικού συστήματος με αξιοποίηση υλικών αλλαγής φάσης (PVPCM-T)", Διπλωματική Εργασία, Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Πολυτεχνείο Κρήτης, Χανιά, Ελλάς, 2024 https://doi.org/10.26233/heallink.tuc.101111
Εμφανίζεται στις Συλλογές

Περίληψη

Η έρευνα δείχνει ότι η υψηλή θερμοκρασία λειτουργίας ενός φωτοβολταϊκού συστήματος θα οδηγήσει σε προφανή μείωση της απόδοσης και της διάρκειας ζωής του. Επίσης, η έρευνα δείχνει ότι ένα σύστημα PV-PCM είναι αποτελεσματικό στη μείωση της θερμοκρασίας του συστήματος. Παρά το γεγονός ότι έχουν διεξαχθεί μελέτες για συστήματα φωτοβολταϊκών με υλικό αλλαγής φάσης (PV-PCM), υπάρχει χώρος για περαιτέρω μελέτη και βελτίωση. Σε αυτή τη διπλωματική εργασία, μελετάται ένα σύστημα PV-PCM-T. Στο σύστημα PV-PCM έχει προστεθεί μια διάταξη χάλκινων σωλήνων, εμβαπτισμένων στο PCM (παραφίνη RT42), η οποία περιέχει νερό, με στόχο τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του φωτοβολταϊκού. Αρχικά, το σύστημα σχεδιάστηκε και μοντελοποιήθηκε στο ANSYS και στη συνέχεια κατασκευάστηκε και μελετήθηκε υπό θερμές συνθήκες στα Χανιά, Κρήτη. Το σύστημα PV-PCM-Thermal, συγκρίθηκε με ένα συμβατικό φωτοβολταϊκό υπο τις ίδιες συνθήκες και παρατηρήθηκε ότι η φωτοβολταϊκή/θερμική τεχνολογία θα μπορούσε να γίνει μια σημαντική λύση για την παροχή συστημάτων υψηλότερης ηλεκτρικής και θερμικής απόδοσης.

Διαθέσιμα αρχεία

Υπηρεσίες

Στατιστικά