Ιδρυματικό Αποθετήριο
Πολυτεχνείο Κρήτης
EN  |  EL

Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Χώρος μου

Βέλτιστος σχεδιασμός συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας με διασυνδέσεις συνεχούς ρεύματος και μεγάλη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Syllignakis Ioannis

Πλήρης Εγγραφή


URI: http://purl.tuc.gr/dl/dias/F2A4F43B-F121-40C4-99B1-1C864A56652B
Έτος 2024
Τύπος Διδακτορική Διατριβή
Άδεια Χρήσης
Λεπτομέρειες
Βιβλιογραφική Αναφορά Ιωάννης Συλλιγνάκης, "Βέλτιστος σχεδιασμός συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας με διασυνδέσεις συνεχούς ρεύματος και μεγάλη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.", Διδακτορική Διατριβή, Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Πολυτεχνείο Κρήτης, Χανιά, Ελλάς, 2024 https://doi.org/10.26233/heallink.tuc.101877
Εμφανίζεται στις Συλλογές

Περίληψη

Τα ηλεκτρικά ενεργειακά δίκτυα είναι δυναμικά και συνεχώς αναπτυσσόμενα. Αφενός οι διασυνδέσεις τους, αφετέρου οι νέες τεχνολογίες ελέγχου σε όλα τα επίπεδα (παραγωγής, μεταφοράς και διανομής), αλλαζουν διαρκώς τα δεδομένα για τις ανάγκες μελέτης και σχεδιασμού για ανάπτυξη τους. Προς αυτήν την κατέυθυνση, της μελέτης και σχεδιασμού, έχουν αναπτυχθεί πολλές εφαρμογές προσομοίωσης που λαμβάνουν υποψην τα νέα δεδομένα. Οι περισσότερες εφαρμογές είναι εμπορικές, και κάνουν χρήση μοντέλων των συνιστωσών των δικτύων, είτε κλειστού τύπου, είτε τυποποιημένων. Κίνητρο της παρούσας διατριβής ήταν η ανάπτυξη μεθοδολογίας και αντίστοιχου λογισμικού ανοιχτού κώδικα, για τον βέλτιστο σχεδιασμό συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας (ΣΗΕ) με διασυνδέσεις και παρουσία σημαντικής παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Σε σχέση με εμπορικά πακέτα λογισμικού προσομοίωσης, η παρούσα διατριβή παρουσιάζει την ανάπτυξη ελεύθερου κώδικα, για βέλτιστο σχεδιασμό των υπό εξέταση συστημάτων. Στη διατριβή αυτή έγινε χρήση υφιστάμενων λογισμικών (MATLAB MATPOWER, MATDYN) και πάνω σε αυτά αναπτύχθηκαν επιπλέον μοντέλα, όπως μετατροπείς HVDC, γραμμές μεταφοράς ΣΡ και ΑΠΕ. Τα μοντέλα αυτά μπορούν εύκολα να τροποποιηθούν κατάλληλα ανάλογα με τις ανάγκες της μελέτης. Για τις ανάγκες της βελτιστοποίησης έγινε χρήση της μεθευριστικής μεθόδου Particle Swarm Optimization (PSO), με τις απαραίτητες τροποποιήσεις. Η πιο σημαντική προσθήκη στην προτεινόμενη μέθοδο, είναι η ενσωμάτωση κριτηρίων βραχυπρόθεσμης μεταβατικής ευστάθειας στα αποτελέσματα της βελτιστοποίησης. Υιοθετώντας κριτήρια ευτάθειας τάσης και συχνότητας, εξετάζονται οι βελτιστες λύσεις του εξεταζόμενου προβλήματος βελτιστοποίησης. Τέτοια σφάλματα είναι βραχυκύκλωματα, διακοπές γραμμής, απώλεια παραγωγής (συμβατικής θερμικής γεννήτριας). Η μεθοδολογία εξετάστηκε σε κατάλληλα τροποποιημένα δίκτυα όπως τα ΙΕΕΕ 9-bus, ΙΕΕΕ-24bus, το απλοποιημένο σύστημα Ελλάδας-Κρήτης-Κύπρου κ.α. Αναπτύχθηκε επίσης κατάλληλη, φιλική προς τον χρήστη διεπαφή, με δυνατότητα προσομοίωσης ηλεκτρικού δικτύου.

Διαθέσιμα αρχεία

Υπηρεσίες

Στατιστικά