Ιδρυματικό Αποθετήριο
Πολυτεχνείο Κρήτης
EN  |  EL

Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Χώρος μου

Συγκριτική αξιολόγηση της χρήσης χηµειοµετρικών µεθόδων ανάλυσης δεδοµένων στον χαρακτηρισµό και την ταξινόµηση πετρελαϊκών ρύπων στο περιβάλλον

Pasadakis Nikos, Spanoudakis Nikolaos, Κανελλοπούλου Γ.

Πλήρης Εγγραφή


URI: http://purl.tuc.gr/dl/dias/614C61EA-8A95-4682-9D4B-DDE31EDAFC67
Έτος 2005
Τύπος Πλήρης Δημοσίευση σε Συνέδριο
Άδεια Χρήσης
Λεπτομέρειες
Βιβλιογραφική Αναφορά Γ. Κανελλοπούλου, Ν. Σπανουδάκης, Ν. Πασαδάκης, “Συγκριτική αξιολόγηση της χρήσης χηµειοµετρικών µεθόδων ανάλυσης δεδοµένων στον χαρακτηρισµό και την ταξινόµηση πετρελαϊκών ρύπων στο περιβάλλον,” παρουσιάστηκε στο 5o Πανελλήνιο Συνέδριο Χηµικής Μηχανικής, Θεσσαλονίκη, 2005.
Εμφανίζεται στις Συλλογές

Περίληψη

Οι διαρροές του πετρελαίου και των προϊόντων του στο περιβάλλον, κατά την παραγωγή, μεταφορά, επεξεργασία και αποθήκευσή τους, αποτελούν βασική αιτία περιβαλλοντικής ρύπανσης. Ο αξιόπιστος φυσικοχημικός χαρακτηρισμός των διαρροών αυτών είναι προϋπόθεση τόσο για την ανίχνευση και τον εντοπισμό τους, όσο και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που δημιουργούν. Στην παρούσα εργασία αναλύθηκαν με αέρια χρωματογραφία 45 δείγματα ελεύθερης ελαιώδους φάσης από το υπέδαφος περιοχής διυλιστηρίου επιβαρημένης με διαρροές διαφορετικών προϊόντων πετρελαίου, με στόχο τον χαρακτηρισμό των ρυπαντών και τον προσδιορισμό των πηγών της διαρροής των. Για την ερμηνεία των χρωματογραφικών δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν χημειομετρικές τεχνικές πολυπαραμετρικής ανάλυσης και συγκεκριμένα η ανάλυση κυρίων συνιστωσών (PCA), η τεχνική των αυτοργανούμενων νευρωνικών δικτύων (Kohonen Self Organizing Maps) και η τεχνική των k-μέσων (k-means) τιμών. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν ότι η παράλληλη χρήση διαφορετικών χημειομετρικών τεχνικών οδηγεί στην πληρέστερη αξιοποίηση της πληροφορίας των αναλυτικών δεδομένων.

Διαθέσιμα αρχεία

Υπηρεσίες

Στατιστικά